Ο ανθρώπινος οργανισμός προκειμένου να συντηρήσει το σύνολο των λειτουργιών του, θα πρέπει απαραίτητα να λαμβάνει καθημερινά μέσω της διατροφής ορισμένη ποσότητα πρωτεΐνης. Η ποσότητα αυτή είναι ανάλογη του σωματικού βάρους, της δραστηριότητας, του φύλου, της ηλικίας, της κατάστασης της υγείας, κλπ.

Οι ιδιότητες όμως, καθώς και η θρεπτική αξία των πρωτεϊνών της κάθε τροφής, διαφοροποιούνται λόγω του γεγονότος ότι τα μόρια αυτά αποτελούνται από διακριτούς σε είδος, αναλογία και μέγεθος συνδυασμούς 21 αμινοξέων.

Καθοριστικός δε παράγοντας, για την απορρόφηση μιας πρωτεΐνης και τη χρήση της από τον οργανισμό, είναι η περιεκτικότητα της στα 9 “απαραίτητα” αμινοξέα που αδυνατεί να συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός και πρέπει να λαμβάνει από την τροφή (βλέπε άρθρο: Πως συντίθενται οι πρωτεΐνες - Ο ρόλος των αμινοξέων).

Στη συνέχεια θα εξετάσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάποιων τύπων πρωτεΐνης που περιέχονται σε συγκεκριμένα είδη τροφίμων και τις λαμβάνουμε είτε καταναλώνοντας τη συγκεκριμένη τροφή είτε προέρχονται από επεξεργασία κάποιας τροφής και μπορούμε να τις βρούμε σε πρωτεϊνούχο διατροφικό σκεύασμα.

Επιλέξτε κάποιον τύπο πρωτεΐνης για τον οποίο θέλετε να πληροφορηθείτε, πατώντας έναν από τους παρακάτω συνδέσμους:

Πρωτεΐνη ορού γάλακτος (Whey Protein)

Καζεΐνη γάλακτος

Πρωτεΐνη αυγού