Είναι βέβαιο ότι σήμερα η διατροφή µας είναι πολύ πλουσιότερη απ’ ό,τι παλιότερα. Από την άλλη πλευρά όμως, η περιεκτικότητα των σημερινών τροφών σε θρεπτικά συστατικά είναι πολύ μικρότερη και οι λόγοι είναι ποικίλοι.

Λόγοι για τους οποίους μειώνονται τα θρεπτικά συστατικά στις τροφές

Αρχικά πρέπει να πούμε ότι οι μέθοδοι παραγωγής των διαφόρων διατροφικών προϊόντων, έχουν αλλάξει κατά πολύ σε σχέση με πριν.

Όσον αφορά τα φυτικά προϊόντα, ο εντατικός τρόπος καλλιέργειας των φυτών που προκαλεί την εξάντληση των συστατικών του εδάφους, ο τρόπος διατήρησής τους μετά τη συγκομιδή και η καθυστερημένη διάθεσή τους προς κατανάλωση, είναι κάποιοι λόγοι για τους οποίους η περιεκτικότητα των φυτών σε θρεπτικά συστατικά είναι μειωμένη. Ακόμη με το σύγχρονο τρόπο καλλιέργειας, στον οποίο χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα, τα φυτά έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φυτοχημικά (όπως οι πολυφαινόλες), συστατικά τα οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε διάφορες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Στην κτηνοτροφία και πτηνοτροφία πάλι, η μεγάλη ζήτηση έχει οδηγήσει σε μεθόδους εκτροφής που στοχεύουν κυρίως στη γρήγορη ανάπτυξη των ζώων για μεγαλύτερη παραγωγή και όχι στην περιεκτικότητα του κρέατος σε θρεπτικά συστατικά.

Ακόμη για τη βιομηχανοποίηση των ειδών διατροφής, συχνά απαιτείται η χρήση κάποιων πρόσθετων συστατικών. Τέτοια συστατικά είναι οι χρωστικές, τα συντηρητικά, οι σταθεροποιητές και τα γευστικά. Πολλά από αυτά είναι ακίνδυνα και μάλιστα κάποια αυξάνουν την ποιότητα των τροφίμων· κάποια άλλα όμως προκαλούν την καταστροφή των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων.

Αυτοί είναι κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους μειώνονται τα θρεπτικά συστατικά στις τροφές.

Λόγοι που οδηγούν σε ελλείψεις συστατικών τον ανθρώπινο οργανισμό

Οι λόγοι που οδηγούν σε ελλείψεις συστατικών είναι ποικίλοι.

Ίσως ο κυριότερος λόγος που οδηγεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε µη ισορροπημένη, ελλιπή διατροφή, είναι η άγνοια των βασικών αρχών διατροφής. Έτσι, παρατηρείται το φαινόμενο της πολύ πλούσιας τροφής σε θερμίδες και ταυτόχρονα πολύ φτωχής σε χρήσιμα θρεπτικά συστατικά.

Επίσης στα σκληρά εργαζόμενα άτομα, στους αθλούμενους, στους καπνιστές, στους ασθενείς, στα νήπια και στα παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη, οι ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά είναι αυξημένες. Φυσικά εννοείται ότι η μη κάλυψη των αυξημένων διατροφικών αναγκών τέτοιων ατόμων, σταδιακά θα οδηγήσει σε ελλείψεις.

Συνέπεια της ελλιπούς διατροφής είναι ότι η θαυμαστή ανθρώπινη μηχανή, αδυνατεί να αποδώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων της κι έτσι πιθανώς να έχουμε αρχικά την εμφάνιση συμπτωμάτων σωματικής και νοητικής κόπωσης και μακροχρόνια την εμφάνιση διαφόρων εκφυλιστικών παθήσεων. Στους αθλητές έχουμε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση των επιδόσεων.

Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι θεωρητικά δεν θα μπορούσε κάποιος να καλύψει όλες του τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά µε τα συνηθισμένα τρόφιμα αυξάνοντας την ποσότητα τροφής, µόνο που αναπόφευκτα θα έπαιρνε παραπανίσιες ποσότητες κάποιων συστατικών (ζάχαρης, κακής ποιότητας λιπαρών κλπ), που πιθανώς θα επηρέαζαν σοβαρά την υγεία του. Επιπλέον, η ποσότητα της τροφής που θα έπρεπε να καταναλώσει θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα ήταν πολύ πάνω από τις δυνατότητες του πεπτικού του συστήματος.

Εδώ ακριβώς έρχονται να δώσουν τη λύση τα συμπληρώματα διατροφής. Συμπληρώνουν και εξισορροπούν τη διατροφή στα θρεπτικά συστατικά που αυτή είναι ελλειμματική, εξασφαλίζοντας καλύτερη υγεία και ειδικά στους αθλούμενους καλύτερες αθλητικές επιδόσεις.

Η ιδανική κατάσταση λοιπόν, είναι μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που συμπληρώνεται από κατάλληλα επιλεγμένα διατροφικά συμπληρώματα. Έτσι, περιορίζεται η σωματική και νοητική κόπωση, ενώ παράλληλα τονώνεται ο οργανισμός.


Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας πατήστε εδώ.